Categories
Alliansen Analyse Verdipartiet

Alliansen under lupen: Del 1

I år er det Stortingsvalg og med det følger valgkamp. For noen er det høydepunktet i den politiske syklusen, og for oss andre er det som å sjekke spam-folderen i den gamle hotmailen du laget en gang i starten av millenniet. For mikropartier som Alliansen og Demokratene er det derimot en gylden mulighet for å nå ut til en verden utenfor det alt mer aldrende fellesskapet på Facebook.

I den anledning har AFA Oslo valgt å se nærmere på Alliansen. I fire artikler vil vi presentere partiet, og kandidatene som holder til på Østlandet.

Del 1 | Del 2 | Del 3 | Del 4

Hva er Alliansen

Partiet Alliansen var et politisk parti startet av Hans Jørgen «Glint» Lysglimt Johansen som eksisterte mellom 2016 – 2021. Etter nedleggelsen startet Lysglimt Johansen umiddelbart opp et nytt parti ved navn Alliansen – Alternativ for Norge. Dette for å kunne stille til valg med lavere krav til signaturer, symptomatisk for et slikt lurendreierparti. De klarte å samle inn nok signaturer, men manøveren var ikke helt problemfri.

På en av nettsidene tilknyttet partiet oppfordres man til å bli medlem. Det er dog kun mulig å bli betalende «supporter» . Det Alliansen vi ser i dag har ikke medlemmer, utover partileder Lysglimt Johansen. De som driver kampanje eller stiller til valg for Alliansen, er ikke medlemmer i den forstand at de har formell innflytelse på interne prosesser i partiet. De er snarere enablers som legger tilrette for det siste i rekken av prosjekter som Lysglimt Johansen har dratt igang.

For å få en oversikt over Alliansen velger vi å se på partiet som tredelt.

Kandidatene

Ut ifra hva partiet kommuniserer, og hva Lysglimt Johansen selv sier, virker det ikke være mulig å bli medlem av partiet. Men et parti som stiller til valg har ofte et behov for kandidater. Løsningen har vært å la personer stille på liste som «fristilte» kandidater. Det eneste kravet som er felles for kandidatene er at de skal være motstandere av EU og EØS samt for nasjonalisme og mot globalisme.

Vi har undersøkt listekandidatene som hører hjemme på Østlandet.

Den gjennomsnittlige Østlandskandidaten er en 52-årig mann. Yngstemann er født i 1988 og bosatt i Sandefjord, og den eldste er en 73-årig Osloborger.

Av 27 kandidater er det 1 kvinne, på landsbasis er 4 av 60 kandidater kvinner.

For å gi et inntrykk av kandidatenes bakgrunn har vi laget en enkel oversikt over hvilke miljøer de som stiller til valg for Alliansen kommer fra.

Klikk for høyoppløselig bilde.
Klikk for høyoppløselig bilde.

Alliansen har lagt ned en anselig mengde tid på å forfekte konspirasjonsteorier om korona og vaksiner. De har møtt opp i de fleste sammenhenger i Oslo, under årets Arendalsuka møtte de opp med antivaksineringsplakater og det samme gjorde de utenfor minst to videregående skoler i Bærum sist mandag.

Når vi ser på det store antallet kandidater som er rekruttert fra koronafornekter- og gjenåpningsdemonstrasjoner må slutningen være at Alliansens tydelige tilstedeværelse gjennom 2020 og 2021 har gitt resultater. 12 av 27 kandidater bosatt på Østlandet har deltatt aktivt i motstanden av det norske vaksinasjonsprogrammet.

Tre av personene i oversikten er medlemmer av det det fundamentalistisk kristne partiet Verdipartiet, som har inngått et valgteknisk samarbeid med Alliansen. Partileder Geir Kjartan Mogen har tidligere tilhørt Partiet de Kristne samt er engasjert i Med Israel for Fred Grenland.

Alliansenungdommen

Nazisme og fascisme er et nisjeprodukt i dagens Norge. Ved siden av Norske Motstandsbevegelsen har det vært få alternativer for den som ønsker seg til en slik organisering. Men der NMB oppleves som en litt stiv og kjedelig organisasjon, og hvor et medlemskap umiddelbart vil føre til sanksjoner fra omgivelsen, har Alliansenungdommen tatt på seg rollen som et light-alternativ. Med det sagt har flere vært dobbeltorganisert i både NMB og i Selvstendighetspartiet.

Patrik Andreassen.

Organiseringen har primært vært over internett, og da gjerne gjennom Facebook, Discord og Telegram. Men de har hatt fysiske møter. Det har vært formelle styremøter, men også sosiale middager og tur til medlemmet Patrik Andreassens familiehytte på Nordseter har vært på agendaen.

1. mai 2017 prøvde de å stille seg bak 1. mai-toget i Bergen, noe deltakerne i toget ikke ville vite av. Senere samme år holdt de en klesinnsamling, organisert av Marius Tørum (også organisert i NMB).

Alliansenungdommen.

Året deretter deltok medlemmer i en Free Tommy Robinson-demonstrasjon. Bjørn Christian Rødal bar frontbanneret og blant annet Patrik Andreassen fra Alliansenungdommen bar på flagg tilhørende Generasjon Identitær. Bård Brenden var med, men bar på et norsk flagg. Et par dager senere delte Alliansenungdommen ut falske flyveblader på Egertorget. Da var det godt voksne Bjørn Christian Rødal (daværende nestleder av Alliansen), Bård Brenden, Victoria Thorsen og Tobias Ravn Pettersen som representerte ungdommene.

Etter at Bjørn Christian Rødal trakk seg fra posten som nestleder av Alliansen i 2018 har den offentlige aktiviteten dabbet av. En delegasjon deltok dog på Scandza Forum i Oslo i 2019, bestående av bl.a. Joachim Smørdal Haug, Stian Kolstad og Birk Skjelnes Jakobsen.

I dag fremstår de fremst som en sutregjeng på Telegram og Discord, som lager memes og hyller og hater Lysglimt Johansen om hverandre. Men at ungdomsatsingen er viktig for Alliansen rår det ikke noe tvil om.

For ordens skyld bør vi kanskje nevne at Oliver Stian Hugaas, Selvstendighetspartiets siste leder før nedleggelsen, også har vært i ledergruppen til Alliansenungdommen. Og jada. Det er samme Oliver Hugaas som havnet i varetekt nå i sommer, etter at politiet snublet over 6 maskingevær, 10 rifler og 5 pistoler i hjemmet hans.

Partilederen

Fredrikstadætlingen Hans Jørgen Lysglimt Johansen er en mann som synes veldig godt om seg selv. Dette blir tydelig gjennom de utallige hjemmesidene han har startet om sin person og sine prosjekter.

På sidene poster han alt fra selvportrett til sin reisekalender. Det er også mulig å laste ned Lysglimt Johansens selvhjelpsbok eller hvorfor ikke en CD der han leser opp libertarianske sitat til smooth musikk.

Lysglimt Johansen ble kjent for folk flest i forbindelse med valget av USAs forrige president Donald Trump, hvor han stilte som Trump-kjenner i debatter, og som kommentator i NRKs dekning av innsettelsen av Trump.

Tidligere har han skapt seg et navn innenfor IT-kretser gjennom sin rolle i E-posttjenesten Runbox, og gjennom sitt politiske engasjement som libertarianer og leder av FRIdemokratene.

Han har en stor tilstedeværelse på internett, noe som ikke er rart med tanke på hans bakgrunn innen IT. I flere titalls år har han jevnlig produsert videomateriale til strømmesider som Youtube og utfordrere som BitChute, og er vant til å stå foran kameraet. Han er i dag i de fleste sosiale medier, inkl. TikTok og Telegram.

Han har klart å bygge seg til en slags lederskikkelse, kjendis eller nøkkelperson på ytre høyrefløy. Dette gjennom å kombinere tilstedeværelsen i sosiale medier med å faktisk møte opp fysisk i flere forskjellige settinger.

I løpet av de siste årene så har han blant annet holdt kontakt med:

  • Norske Motstandsbevegelsen
  • Stopp Islamiseringen av Norge (inkl. «de gule skjortene»)
  • Koronafornekter- og konspirasjonsmiljøene
  • Enkelte nøkkelpersoner (eksempelvis gjennom deltagelse på Scandza forum og lunsj med Asatru Folk Assembly)

Gjennom sine kontakter med Norske Motstandsbevegelsen har han også klart å rekruttere aktivister, og tidligere aktivister, til å drive kampanje og stille til valg for partiet. Noe man nesten må lese som et takk for god innsats, er Lysglimt nylige erklæring om at Alliansen donerer 10.000 kroner til NMB. Samarbeidet har dog ikke alltid vært helt friksjonsfritt.

Så sent som 31. juli i år møtte Lysglimt Johansen opp utenfor Eidsvolls Plass, for å være tilskuere under en SIAN-demonstrasjon. Han sto da sammen med «de gule skjortene», iført deres signaturskjorter.

Som tidligere nevnt i artikkelen har også kampen mot koronatiltak og vaksinering hatt høy prioritet for Lysglimt Johansen. Noe som både har ført til en stor rekruttering fra dette miljøet til valglistene, men også stadig nye støttespillere for Alliansen i konspirasjonsmiljøet.