Categories
Uncategorized

Mikael Fossum 40 år!

Mikael Fossum har vært aktiv i ulike nazigrupper helt siden starten av 2000-tallet. Han har vært innom både Boot Boys, Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse (NNSB), Blood & Honour, og den første utgaven av den Norske Motstandsbevegelsen/Nasjonal Ungdom.

I tillegg har han hatt tett kontakt med den danske nazigruppen Vederfølner og den fascistiske hooligangruppen White Pride, begge basert i Århus, Danmark.

I dag feirer han 40 årsdag.


Mikael Rudaa Fossum
Født: 21.09.81
Harald Hårfagres vei 34A
1412 Sofiemyr

Fossum, Enga og casualmiljøet

Gjennom hele sin periode som aktiv nazist har Fossum iherdig forsøkt å få innpass i casualmiljøet i Vålerenga, med varierende hell. Det har nemlig periodevis vært svært vanskelig for Fossum å gå på kamper og andre arrangementer tilknyttet casualmiljøet i Oslo. For motkreftene har vært mange, både fra casualmiljøet, ultrasmiljøet, Klanen, ulike gamlebyen-folk, og ikke minst blant antifascister som ikke nødvendigvis har vært så opptatt av fotball.

Men å dukke opp på kamper har han likevel ofte gjort, som regel med dårlig resultat. Han har flere ganger blitt slått ned på tribunen og blitt jaget vekk fra utesteder. Han har heller aldri fått noe særlig hjelp fra sine casualvenner under disse situasjonene.

Relasjonen mellom Vålerenga og naziorganisasjonene Fossum har vært aktiv i har gjort det vanskelig for Fossum å finne ut hvor hans lojalitet skal ligge. I 2003 holdt Nasjonal Ungdom, forløperen til den Nordiske Motstandsbevegelsen i Norge, en konsert på et samfunnshus. Mikael var mest sannsynlig ansvarlig for å booke lokaler til konserten, der blant annet det tyske bandet Rassenhass spilte. Flere medlemmer av White Pride i Århus, blant annet Mads Andersen, skal ha vært tilstede. Totalt var over 70 nazister innom konserten. Samme kveld havnet danskene, anført av Fossum, i bråk med Vålerengasupportere på byen.

De siste årene ser Mikael likevel ut til å ha blitt en akseptert del av Vålerengamiljøet og har deltatt på flere arrangementer i deres regi, da spesielt på borteturer. Mikael ser også ut til å ha blitt en nær venn av flere sentrale personer i dagens Isko Boys. Han har ved flere anledninger tatt med seg disse personene på utenlandsturer for å treffe andre nazister. Mikael har nemlig lykkes med å bygge opp et løst nettverk bestående av nazistiske hooligans rundt om i Europa, særlig i Danmark, England og Irland.

Isko Boys er en casualgruppe som følger Vålerengas Idrettsforening. Gruppen ble etablert i 1999 og er en uttalt apolitisk gruppe. Isko Boys het tidligere Enga Casuals.

Mikael har deltatt på en rekke nazidemonstrasjoner og nazikonserter i utlandet, blant annet på flere av Salemmarsjene i Sverige, NPD demonstrasjoner Tyskland, anti-moskédemonstrasjoner og aksjoner i regi av den nå nedlagte naziorganisasjonen Vederfølner i Danmark.

Fossum og de britiske nazistene

I løpet av 10- tallet har Fossum omtrent årlig besøkt loyalistdemonstrasjonene i Belfast. På disse turene har han stort sett alltid hatt med seg norske nazister og venner fra fotballmiljøet. AFA har fått informasjon om at navngitte personer fra Isko Boys også har vært med på flere av disse turene.

Vi antar at Mikael har benyttet anledningen til å knytte tettere kontakt mellom norske nazister og hooligans fra blant annet Vålerenga og Start, og utenlandske nazister og loyalister. Blant annet dreier det seg om Combat 18-profilene Jason Wilcock, Steve Walters og Darren Wilkinson. Wilkinson var tidligere kjæreste med den norske nazisten Tone Kolseth, som i dag har barn sammen med Ronny Bårdsen fra den Nordiske Motstandsbevegelsen.

I Februar 2015 stod Mikael bak et rasistisk motivert overfall i Oslo sammen med den britiske nazisten Anthony Goodway og en annen person fra Vålerengas casualmiljø. I 2018 dro Mikael sammen med to personer fra Isko Boys til Jason Wilcock sitt bryllup i England. Wilcock er en kjent skikkelse fra den britiske nazigruppen Combat 18, tillegg til Blood & Honour, men han er mest kjent for å ha stått bak det som har blitt beskrevet som opptakten til Oldham-opptøyene i 2001, sammen med blant annet Darren Hoy, en kamerat av både Fossum og Wilcock.

Blood & Honour ble startet av den avdøde skinheaden og hvit-makt musikeren Ian Stuart Donaldson i England i 1987.

Gruppen ble kjent for å organisere hvit-makt konserter i England, som med årene spredde seg til en rekke land i Europa, også til Norge og Skandinavia. Her var de under ledelse av den norske nazisten Erik Blücher.

Combat 18 er en nazistisk terrorgruppe som ble grunnlagt i 1992, og anses som å være kamporganisasjonen til Blood & Honour. De har stått bak en rekke mord i Europa.

I 2019 fikk Fossum igjen besøk av flere nazister fra Storbritannia. Blant disse finner vi Wilcock, Hoy, Lawrence Davis, Terry Payne og Anthony Seward, flere av disse med bakgrunn fra britiske nazigrupper og fotballmiljøer. I løpet av helgen dro de både på Vålerenga kamp, feiret 17. mai på Kolbotn og tok en pubrunde i Oslo. På pubrunden deltok også Oslonazistene Frank Eugen Edvardsen og Thomas Hansen, begge kjent fra kretsen rundt det gamle nazimiljøet på Bøler.

Etter en lang og fuktig aften på byen 18. mai, bestemte deler av selskapet seg for å oppsøke Blitz, hvor AFA hadde sitt 25 års-jubileum. Besøket endte med at Mikael stakk fra stedet mens han etterlot sine britiske venner for å ta støyten når følget ble konfrontert.

Fossums feighet

Det å stikke av fra venner og meningsfeller som får juling har forøvrig vært et gjentakene tema i Mikael sitt liv. Som i 2006, hvor Mikael var tilskuer da to av hans nære venner i nazimiljøet på Bøler; Tom Andre Eid Larsen (Tommern) og Jan Roger Larsen ble konfrontert utenfor Nationaltheatret etter å ha sett fotball på storskjerm på Kontraskjæret.

Vi vil med dette sende våre gratulasjoner på 40års dagen din Mikael, selv om vi ikke har mottatt noen invitasjon!

Antifascistisk Aksjon Oslo