Categories
Alliansen Demonstrasjon-aksjon Folkebevegelsen mot Innvandring Nordiske Motstandsbevegelsen SIAN

Nazister blant koronafornektere

I helgen var det en såkalt verdensomspennende “frihetsdemonstrasjon” som foregikk i flere byer. Her i Norge ble det arrangert demonstrasjoner i Bergen, Trondheim og Oslo. Demonstrasjonene springer ut av initiativer som har et konspiratorisk syn på koronapandemien. Enten sees det hele på som “falske nyheter” og oppspinn, ellers råder tanken om at pandemien blir brukt som unnskyldning av myndighetene for å unødig kontrollere befolkningen.

Selv om vi gjerne skulle ha avskrevet denne forsamlingen som helt ufarlig og apolitisk ser vi at nesten alle steder hvor disse demonstrasjonene organiseres er det sterke innslag av nazistiske og fascistiske deltagere. Flere steder finnes disse også blant arrangørene. Dette var faktum i Bergen og Trondheim hvor blant annet Alternativ Media var på plass, men også her i Oslo var det flere nazister som deltok.

De som var tilstede var blant annet kjente fjes som Lars Thorsen og Anna Bråten fra SIAN. Der var også Morten Lorentzen fra Folkebevegelsen mot Innvandring (FMI), som fikk eskorte av politiets EPO-enhet inn i demonstrasjonen, og flere medlemmer fra Alliansen og Den Nordiske Motstandsbevegelsen (NMB).

De fleste kjente nazistene på lørdagens demonstrasjon var der som deltakere, men svensken Roberth Andersson som tidligere har drevet valgkamp for Alternativ för Sverige (AfS), stilte med lydanlegg og var tekniker under arrangementet.

Roberth Per Hans Andersson (Oslo)
f. 1986
Morten Lorentzen (uten bopel – postboks i Moss) eskortert av politiets EPO-enhet
f. 1964
FMI

NMB og Alliansen er to grupperinger med stor overlapp og flere av medlemmene i NMB rede 1 er også medlemmer i Alliansen. I årskrøniken vi skrev i 2020 behandlet vi en konflikt mellom Alliansenleder Lysglimt og NMB, hvor Lysglimt latterliggjorde NMBs Øystein Vaule etterfulgt av en offentlig oppvask hvor NMB kalte Lysglimt for sviker.

Allikevel har samarbeidet mellom de to grupperingene fortsatt. Det var demonstrasjonen på lørdag enda et eksempel på. Før demonstrasjonen hadde de felles oppmøte på sjøsiden av Oslo S; her tok de et gruppebilde før de sammen gikk opp til Eidsvoll plass.

De som var tilstede på Oslo S var:

Lajla Charlotte Jacobsen (Svinndal)
f. 1950
NMB Rede 1

Lajla Jacobsen, også kjent som “Allmoder”, er en veteran i det fascistiske miljøet og har engasjert seg i både Vigrid og NMB.

De siste årene har hun deltatt på en rekke fascistiske demonstrasjoner i blant annet Sverige, Tyskland og Bulgaria.

Finn Aleksander Brudal (Drammen)
f. 1985
NMB Rede 1
(Blå jakke, grå lue)

Finn Brudal har vært med i NMB siden 2016 og har deltatt på en rekke offentlige NMB aksjoner og demonstrasjoner i Norge og Sverige.

Etter at Richard Eide tok over som redessjef for Rede 1 i 2019, har Brudal blitt mindre aktiv og synlig i organisasjonen, men bedriver sporadisk aktivisme i hovedsaklig Drammensregionen.

Dag Erik Karlsen (Greåker)
f. 1987
NMB Rede 1
Alliansen

Dag Erik Karlsen ble først observert ved markeringene NMB holdt i Moss og Fredrikstad den 27. oktober 2018 sammen med Grim Lodenkine. Etter dette har han vært en av de mer aktive medlemmene i rede 1.

Han har det siste året samlet inn underskrifter for Alliansen, samt laget flere videoer hvor han snakker om Alliansens politikk.

Grim Lodenkine (Kongsberg/Rødberg)
f. 1985
NMB Rede 1
Alliansen

Grim Lodenkine har vært medlem i NMB siden 2018 og har deltatt på en rekke offentlige aksjoner og demonstrasjoner i Norge og Sverige. Ved flere anledninger har Grim også markert seg sterkt kritisk til det psykiatriske helsevesenet og har i den anledning holdt sine egne markeringer utenfor psykiatriske institusjoner.

I romjulen 2020 ble han filmet mens han griset ned det antifascistiske hjørnemaleriet på Blitzhuset i Oslo.

Grim har også vært aktiv for Alliansen og har de siste årene blant annet samlet underskrifter for at Alliansen skal kunne stille til valg.

Henrik Aarseth (Oslo)
f. 1973
NMB Rede 1
Alliansen
(Brun jakke, svart caps)

Henrik Aarseth har vært med i Alliansen i flere år, men ble i fjor for første gang observert sammen med NMB utenfor synagogen i Oslo. Aarseth ble også arrestert fem dager senere når han dukket opp utenfor synagogen med kniv.

Aarseth omtaler seg selv «som et levende menneske» – noe som knytter han til ideen om å være en «frimann» og den såkalte frimannsbevegelsen, som forfekter en virkelighetsforståelse der man mener at man ikke er en del av samfunnet eller omfattes av dets regler.

Thomas Ring (Nes)
f. 1973
Alliansen

Thomas Ring er en tidligere kandidat for Miljøpartiet de Grønne i Nes, men stiller nå som kandidat for Alliansen i valget 2021.

Joachim Smørdal Haug (Kongsberg)
f. 1991
Alliansen
Joachim Smørdal Haug (Kongsberg) og Stian Kolstad (Drammen) på vei til Scandza Forum i 2019.

Joachim Smørdal Haug har tidligere vært avbildet med Lysglimt og flere andre i Alliansen.

Han var i tillegg deltaker på den fascistiske konferansen Scandza Forum som ble holdt i Oslo i November 2019 hvor han ankom med sin venn Stian Kolstad.

Hans Jørgen Lysglimt (Oslo) [sammen med Thomas Ring (Nes)]
f. 1971
Leder av Alliansen

Hans Jørgen Lysglimt er leder av Alliansen og har drevet mikropartiet siden det startet opp i 2016. Han og hans samboer Kristine Rødland utgjør styret til Alliansen i Brønnøysundregisteret.