Categories
Nordiske Motstandsbevegelsen

Nazister truer synagoge – møter senere opp med kniv

Under årets markering av den jødiske helligdagen Jom Kippúr utførte nazistiske Nordiske Motstandsbevegelsen en kampanje rettet mot den jødiske befolkningen i Norge, Sverige, Danmark og Island.
Jom Kippúr, eller forsoningsdagen, er en av jødedommens viktigste helligdager. Jom Kippúr markeres fra solnedgang til solnedgang påfølgende dag – i år 27-28. september.
Det er ikke første gang NMB ønsker å markere seg under Jom Kippúr. I 2017 prøvde de å marsjere forbi synagogen i Gøteborg, men takket være antifascistisk motstand endte marsjen i en fiasko.

SYNAGOGEN I OSLO

Søndag 27. september møtte i hvert fall fire aktive nazister fra NMBs rede 1 (Østlandet) opp utenfor synagogen i Bergstien 13. Med hjelp av kameraer dokumenterte og trakasserte de besøkende til synagogen.
Etter hvert ankom politiet og ga nazistene pålegg om å flytte seg lenger opp i gaten. Misfornøyde med dette dro de videre til Israels ambassade.
Fem dager senere møter en av nazistene på nytt opp utenfor synagogen. Ved en politikontroll ble det funnet en kniv på nazisten. Dette skriver Filter Nyheter og kaller mannen «47-åringen».

Henrik Robert Aarseth

Henrik Robert Aarseth
F. 1973

47-åringen heter Henrik Aarseth og bor på Hasle i Oslo. Siden 2015 har han driftet et enkeltpersonforetak innenfor godstransport.
Aarseth har sin bakgrunn i det fascistiske mikropartiet Alliansen, som fremst kretser omkring den narsissistiske partilederen Hans Jørgen Lysglimt Johansen. I kommunevalget 2019 bedrev Aarseth aktivt valgkamp for Alliansen og stod selv på en tredjeplass på listen i Oslo.
Fem dager etter nazistenes aksjon under Jom Kippúr, møter Aarseth enda en gang opp utenfor synagogen. Denne gangen blir han stoppet og rannsaket av politiet. De finner en kniv og tar Aarseth med til politistasjonen. Politiet reiser også hjem til Aarseth og beslaglegger der et haglgevær.

Dag Erik Karlsen

Dag Erik Karlsen
F. 1987

Dag Erik Karlsen er 33 år og holder til et stykke utenfor Sarpsborg. Karlsen kaller seg også DJ Funky Relax og slipper musikk på SoundCloud.
Han har i løpet av meget kort tid vært borti flere fascistiske organisasjoner. I 2019 drev han, sammen med Aarseth, valgkamp for Alliansen. Juli 2020 deltok han i offentlig aktivisme i Sarpsborg sammen med andre medlemmer av NMB, der også Lysglimt fra Alliansen møtte opp. 12. september 2020 holdt SIAN en markering på torget på Hamar, og der deltok også Karlsen.
Ved siden av sin aktivisme i fascistiske og nazistiske organisasjoner er han en dypt engasjert motstander av Koronaviruset – som han mener ikke eksisterer.

Grim Lodenkine

Grim Lodenkine (tidligere Eivind Haugan)
F. 1985

Grim Londenkine het tidligere Eivind Haugan og han er i dag registrert hjemme hos en forelder.
Han har slitt mye med psykisk sykdom og er i tillegg aktiv motstander av det psykiatriske helsevesenet og av medisiner. Han demonstrerer ofte utenfor psykiatriske behandlingsinstitusjoner.
Siden 2018 har 35 år gamle Lodenkine hatt nær kontakt med ei jente født 2001, som i dag også er blitt aktiv i NMB på Østlandet. Vi går ikke ut med hvem hun er per nå, men tar med oss måten NMB rekrutterer på med videre.
Lodenkine var tilstede ved markeringene NMB holdt i Moss og Fredrikstad den 27. oktober 2018, og 1. mai 2019 demonstrerte han med NMB i Kungälv utenfor Gøteborg. Når SIAN holdt torgmøte i Drammen deltok Lodenkine sammen med de andre NMB-aktivistene Finn Brudal, Laila Charlotte Jacobsen og Knut-Bjarne Nordhaug.

Richard Eide

Richard Eide
F. 1978

Richard Eide bor i Halden. Eide er sjef for Nordiske Motstandsbevegelsens Rede 1, som dekker Østlandet. Etter hva AFA Oslo er kjent med er dette grunnet avhopp til Nordisk Styrke, og i mangel på gode alternativer. Som redessjef har Eide rapporteringsplikt til ledelsen i NMB, og han er ansvarlig for organisering av Østlandets aksjoner når ledelsen beordrer aktivitet.
Når Soldiers of Odin ble etablert i Norge var Eide en av de som først ble med. Han er fortsatt registrert som styremedlem i Soldiers of Odin Norge. Som Soldiers of Odin prøvde Eide å markere seg i Oslo i 2016, men ble pent eskortert tilbake til Halden-toget av antifascister. Soldiers of Odin ble et kortlevd prosjekt og Eide valgte videre å engasjere seg i NMB.
I juni 2018 møtte Eide og andre NMB-medlemmer opp under et SIAN-arrangement i Fredrikstad.
Sammen med aktivistene Lene og Marianne Moen besøkte Eide den fascistiske konferansen Scandza Forum, når den ble avholdt på Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter i november 2019.

NMB OG ANDRE FASCISTER

Det er et klart overlapp i det fascistiske miljøet. Når SIAN eller Selvstendighetspartiet demonstrerer kan vi regne med at det deltar medlemmer, eller fremtidige medlemmer av NMB. Det finnes konflikter innad i fascistmiljøet, men til syvende og sist er det et miljø som styrkes av hverandres fremgang. Dette bidrar til at de bygger erfaringer og selvtillit til å gjøre større og mer synlig aktivisme – som den vi så utenfor synagogen.
Det er derfor vi sier «Ingen fascister i våre gater!»

Antifascistisk Aksjon Oslo