Categories
Demonstrasjon-aksjon Nordiske Motstandsbevegelsen

Helsinki uten nazister – mot 612-marsjen

Den 6 desember markeres Finlands selvstendighet fra Russland. Studenter går i fakkeltog og på presidentpalasset avholdes en TV-sendt ball. De 5 siste årene har også forskjellige fascist- og nazistorganisasjoner, fra partiet Sannfinnene til Blood & Honour og den finske grenen av «den nordiske motstandsbevegelsen», demonstrert i Helsinki.

Opplegget til fascistene er først en åpen nazistisk demonstrasjon tidligere på dagen, akkompagnert av hakekors og rikelig med urban camo-bukser. Demonstrasjonen avsluttes i nærheten av startplassen for et større fakkeltog. Den første demonstrasjonen har tidligere vært organisert av NMB, men ettersom «nordiske motstandsbevegelsen» er forbudt i Finland var det deres dekkorganisasjon «Mot Frihet» som søkte om tillatelse. Men til slutt måtte dog Soldiers of Odin stå for tillatelsen, siden politiet ikke ga «Mot Frihet» lov til å demonstrere.

Den lille, første demonstrasjonen klarte å samle rundt 250 deltakere. Det er lavere enn tidligere år. Det store demonstrasjonen, fakkeltoget, samlet oppimot 1500 demonstranter – en halvering fra demonstrasjonen 2017.

Koalisjonen «Helsinki ilman natseja», Helsinki uten nazister, arrangerte en vellykket motdemonstrasjon som samlet i underkant av 3000 deltakere. En delegasjon fra Antifascistisk Aksjon Oslo deltok under dagen, invitert av våres kamerater i det antifascistiske nettverket Varisverkosto.

Hva de norske nazistene klarte og skrape sammen var litt mindre imponerende. Mye peker på at sjefen for rede 1 – Østlandet, Richard Eide, var eneste representanten fra norske NMB til stede. Eide var også uheldig nok til å havne på samme fly som en del av de norske antifascistene. På flyplassen i Helsinki datt parykken av og på Gardermoen forsvant mobilen hans. Nervøst bitende på underleppen gikk han flere runder inne på Tax Free-butikken før den sunne norske fjell og skoger-nazisten landet på en eske sigaretter. Etter å ha forsikret antifascistene fra flyet om at han ikke skulle vise seg offentlig på Østlandet igjen, fikk han også god hjelp til å gjenfinne mobilen.

God jul og godt nytt år
Antifascistisk Aksjon Oslo