Categories
Analyse SIAN

Rasistene i koronatider

– business as usual

Mens resten av verden er bekymret for koronaviruset, benytter rasistene i SIAN og Selvstendighetspartiet tiden på å gjøre det samme som de alltid har gjort – nemlig å spy ut hatefull rasistisk propaganda.

Gjentatte ganger har medlemmene i SIAN hevdet at de bedriver religionskritikk og at “ingen rasister får bli med i organisasjonen”. På tross av dette er Facebook- og Twitterkontoene deres, samt medlemmenes egne kontoer, fulle av rasistiske ytringer og karakteristikker. I flere av innleggene på facebookveggen til SIAN oppfordres det til å fortelle muslimer at de er motstandsdyktige mot koronaviruset og at de burde besøke hverandre så mye som mulig. Det oppfordres til å holde moskeene åpne, andre foreslår å sprenge dem. Det ytres ønsker om å smitte muslimer og innvandrere med korona, sprenge moskeer, kaste babyer på bålet og la flyktninger drukne.

De ulike rasistiske og nazistiske organisasjonene i Norge har god kjennskap til hverandre og deler mye av den samme propagandaen. Ellen Due Brynjulfsen, tidligere leder og nå styremedlem i Selvstendighetspartiet, er en kjent figur fra SIAN som jevnlig holder innlegg på deres arrangementer. ShP hevder at de er et «nasjonalkonservativt sentrumsparti» men pleier omgang med nazistene fra «den nordiske motstandsbevegelsen, og deler villig postene til den kjente fascisten Tore Rasmussen på Twitter. Rasmussen var i tenårene medlem av den nazistiske organisasjonen Vigrid. Han har inntil nylig vært tilknyttet den identitære gruppa Generasjon identitet i Storbritannia, og skriver jevnlig for det innvandringsfiendtlige nettstedet Resett. ShP inviterte i tillegg den kjente rasisten Rasmus Paludan til Oslo ved forrige valgkamp og har “tilbakevandring av innvandrere” og et “etnisk homogent Norge” som politisk mål.

En annen rasist som ofte er å se på SIANs markeringer er Lena Andreassen. Hun har lenge vært aktiv i de rasistisk og muslimfiendtlige miljøene, men heldigvis som regel ikke med særlig stort hell. Hun ble leder i den rasistiske gruppa Norwegian Defence League i 2011, og samarbeidet med politiet for å renske ut “rene rasister og nazister» fra organisasjonen, før hun så gikk ut igjen under ett år etter. Etter det hevdet hun en liten stund å være antirasist, hvor hun også anmeldte en person i SIAN for trusler. Tross denne lite konsekvente oppførselen, er hun igjen tatt inn i varmen blant rasistene. Hun er nå aktiv i SIAN og har drevet valgkamp for Selvstendighetspartiet, samtidig som hun pleier vennskapsbåndene med andre fascister. Andreassen er svært tilstede på sosiale medier, der legger hun ut haugevis av bilder av aktivister fra demonstrasjoner mot SIAN. I tillegg videresender hun bildene hun tar av venstreaktivister, pridedeltakere, fagforeningsfolk og antirasister til nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, som hun gjentatte ganger har delt propagandaen til på sosiale medier. Når Breivik-apologeten Johan Slåttavik spurte om å få bruke bildene hennes til sin blogg, fikk han selvsagt lov av Andreassen (etterfulgt av hjerteemojis).

Den kanskje mest kjente taperen i SIAN er Max Hermansen. Hermansen ble kjent som en ordinær lærer som gjennom sitt engasjement ødela hele livet sitt. Han har vært leder for den innvandringsfiendtlige gruppa Pegida, og i 2017 var han førstekandidat for det høyreradikale partiet Demokratene i Oslo, før han ble kasta ut for å være for ekstrem. Han mistet jobben som lærer, og antikvariatet han drev måtte stenge. Siden da har han hovedsakelig fokusert på SIAN.

Hellet til Hermansen har fortsatt ikke snudd, og den 5. mars ble han innbrakt av politiet og satt på glattcelle for å ha hostet på en person med minoritetsbakgrunn på gata. Han ble idømt et forelegg på 13.000 kr og fratatt de to forsvarssprayene han hadde på seg. Hermansen selv hevder han bare hostet i det han passerte en person (noe vi mistenker bare er deler av historien), men å gå rundt i Oslos gater og hoste på andre mennesker under en pandemi, vitner om særs dårlig menneskesyn og dømmekraft. Hermansen bruker ellers tiden på å dele innlegg av Peder «Fjordman» Jensen, demonisere flyktningebarn og benekte klimaendringer.

For alle oss som har fulgt med på SIAN, Selvstendighetspartiet og deres medlemsmasse er ikke dette noe nytt. Vi har aldri vært i tvil om at det disse organisasjonene driver med er reinspikka rasisme, som oppfordrer til hat og vold mot alle som ikke er som dem. For rasismen hviler aldri. Den presser sitt stygge ansikt frem og søker etter noen å hate og finne syndebukker der det ikke er noen. Derfor er det opp til oss å vise motstand. Det er opp til oss å skape en verden der alle mennesker kan føle seg trygge til å være den de er.

Med mindre du er en rasist. Da bør du aldri føle deg helt trygg.

Antifascistisk Aksjon Oslo