Categories
Alliansen Fremskrittspartiet Norges Germanske Armé Norges Unge Nasjonalsosialister 88 Organisasjoner Slavisk Union Viking

Alliansen: Andreas Glærum Mørkved

I det antifascistiske miljøet snakker man av og til om «90-tallet». Det var en periode som begynte en gang i 1980-årene og som varte omtrent frem til mordet på Benjamin Hermansen i 2001. Perioden bestod av til dels harde kamper mellom antifascister og nazister. At Oslos gater i dag er frie fra organiserte nazister med et kollektivt voldskapital, har vi datidens aktive antifascister å takke for.

I denne artikkel vil vi rette søkelyset mot en person som var aktiv da, og som fortsatt er en overbevist fascist. Han heter Andreas Glærum Mørkved, og stiller i år til valg for det fascistiske mikropartiet Alliansen.

I 20-årene var Mørkved en del av den nazistiske skinheadbevegelsen, og organiserte seg blant annet i Viking. Som medlem i Viking deltok han i infiltreringen av FpU, frem til infiltratørene ble kastet ut i 1996.
Etter at Vikings avdeling på Nordstrand ble spist opp av interne motsetninger, knyttet til lederen Eirik Ragnar Solheim, ble Mørkved en sentral figur i det nyopprettede Norges Unge Nasjonalsosialister 88. Deretter havnet han i Blood & Honour mot slutten av 90-tallet. Morten Bakke/Lorentzen, som stiller til valg for Alliansen i Østfold, hadde under samme tid en framtredende posisjon i B&H.

I 1995 ble Mørkved arrestert sammen med blant annet Petter Gundersen og fire andre nynazister, etter å ha malt nazistiske slagord på Hvalstad stasjon. Gundersen begikk selvmord 2014, etter å ha mistet familie, kone og arbeid. På en pub på Oppsal samlet det seg mange av hans tidligere kamerater til gravøl. AFA har ikke klart å dokumentere om Mørkved var tilstede på puben, han var dog ved graven i forbindelse med begravelsen.

I februar 1998 var Andreas Mørkved, Espen Hågensen Machac og Ole Nicolai Kvisler ute på kjøretur. Utenfor Symra Kino på Lambertseter angrep de et antall ungdommer, flere med utenlandsk opprinnelse. De var da væpnet med slagvåpen og glassflasker. En av de tre skal også ha truet ungdommene med et geværliknende våpen. Ole Nicolai Kvisler er en av tre som senere ble dømt for mordet på Benjamin Hermansen.

Mørkved er også dømt til 8 måneder i fengsel for å, sammen med Erik Lauritzen og Joachim Smaadal, ha brannbombet to gatekjøkken på Nordstrand respektive Holmlia i 1999. Da var Mørkved medlem av Blood & Honour, og var den som hadde leid postboks til B&H Norge under dekke av en dartklubb i Oslo.

I tillegg til de hendelsene vi referer til over, har Mørkved vært involvert i alt fra skyteepisoder og voldshendelser til hærverk.

I dag stiller Andreas Mørkved til valg for Alliansen. Han har plass 16 i Oslolistene, som er plassen under den tidligere NMB-aktivisten Grim Lodenkine. I 2018 var Mørkved tilstede i Stockholm under et valgmøte i regi av fascistpartiet Alternativ för Sverige, et parti som Alliansen delvis har sett på som et forbilde. Under ser vi Mørkved bære et Alliansen/Trump-flagg under en Koronademonstrasjon i 2020.

Mørkved omtaler Yan Petrovskiy som en god venn. Petrovskiy er en av nazistene som var tilknyttet miljøet rundt Metal Tattoo og Slavisk Union, som holdt til på Holbergs plass for litt over 10 år siden. Under en periode bodde Petrovskiy hjemme hos Tønsbergnazisten Ronny Bårdsen, også en god venn til Mørkved. Bårdsen har i dag flyttet fra Tønsberg. Petrovskiy derimot har reist i verden og deltatt i krigsforbrytelser i Ukraina og Syria.

I hjemmet sitt på Otto Sogns vei 15, og i en bod han disponerer, har Mørkved bygget opp et fascistisk arkiv og bibliotek. I taket til boden har han festet flagget til apartheidstaten Rhodesia og flagget til Det Russiske Keiserdømmet, som også blir brukt av nazistiske Den russisk-imperiske bevegelse.

Mørkved er ansatt på lageret til Skeidar på Alnabru. Han er ikke fremmed for å prate politikk på arbeidsplassen, men det er uklart hvor kjent hans kolleger er med Mørkveds tidligere og nåværende politiske engasjement. Det er klart at han på et tidspunkt har hatt med seg en miniatyrbyste av Italias tidligere fascistdiktator Mussolini, som han plasserte ved sitt skrivebord. Han eier også en byste av Hitler, den har han dog latt stå igjen hjemme.

Vi kommer i forbindelse med denne artikkel ta kontakt med Skeidar, for å undersøke hvordan de stiller seg til Mørkveds aktiviteter. Skeidar kan kontaktes på 22 90 52 40 eller oslo@skeidar.no.

Antifascistisk Aksjon Oslo