Categories
Analyse

Verdibørsen diskuterer politisk vold

I gårdagens utgave av Verdibørsen på NRK P2 ble det diskutert antifascistisk vold kontra et forbud mot nazistiske organisasjoner. Først og fremst mener vi det var en god diskusjon vi gjerne ser flere av, og vi vil påpeke at tilsvarende diskusjoner med jevne mellomrom også forekommer internt i vår organisasjon.

Et forbud mot fascistisk organisering kan høres ut som en god idé, men hvordan det i såfall skulle gjennomføres er usikkert. Det kan bli en utfordring for staten å skulle definere akkurat hvilke organisasjoner som skal forbys, og det kan fort føre til et generelt forbud mot organisasjoner, der alle som er i opposisjon til dagens system kan forbys.

AFA eksisterer i all hovedsak for å sette en stopper for fascistisk organisering. Om staten lykkes i å forby all nazistisk virksomhet, så kanskje ikke det spiller noen rolle at også vår organisasjon vil forbys, ettersom vårt mål da vil anses som å være oppnådd. Men et forbud kan også resultere i at mange sosiale bevegelser forbys, mens «nazi light»-organisasjoner som ikke truer det rådende systemet kan få fritt utløp.

Mer om forbud av nazistiske organisasjoner kan du lese her.

I programmet snakker man om «den gode volden». Vi har ingen illusjoner om at vi utøver en «god vold». Vi vil i prinsipp dog ikke utelukke noen verktøy for å bekjempe fascismen.

Når nazister holder demonstrasjoner eller torgmøter utfører de en okkupasjon av det aktuelle området. Ofte stiller de seg opp med flagg foran inngangen til et torg, og alle som har et ærend der inne er tvunget til å passere dem. Vi har flere eksempler fra Sverige og Finland der mennesker som kun har ytret sin misnøye med deres nærvær har blitt angrepet.

For å forsvare oss mot dette og for å hindre at dette blir et vanlig syn, er det viktig at de ikke tør å holde sine demonstrasjoner eller torgmøter, og det er da man kan man få en situasjon der vold kan anvendes. I en perfekt verden ønsker vi selvsagt å stå sammen med andre sosiale bevegelser og helt uproblematisk kunne skyve unna nazistene når de viser seg. Vi har tro på at vi en dag kommer til å nå det punktet, men før det må vi agere fra situasjon til situasjon.

Fascisme og nazisme er voldsideologier. Konsekvensen av nazistenes ideologi er vold, deres propaganda er vold, og deres utopier er heller ikke annet enn ren vold. Det finnes ingen fredelige nazister, og det er vår alles plikt å stoppe dem.

Når man snakker om Antifascistisk Aksjon stagnerer samtalen raskt i en diskusjon om vold. For oss er det viktig å påpeke at vold er en ytterst liten del av vår virksomhet.

I år fyller vi 25 år, og gjennom årene har vårt nivå av voldsutøvelse gått opp og ned. Årsaken til dette har alltid handlet om nazistenes aktiviteter.

Antifascistisk Aksjon Oslo