Categories
Nordiske Motstandsbevegelsen

Tidligere redesjef i den Nordiske Motstandsbevegelsen pågrepet for drap på samboer

Drapet i Noresund

I flere medier har vi i dag kunnet lese om den 39-årige mannen (født 1982) som natt til tirsdag skal ha drept sin samboer. Han skal ha påført kvinnen store skader, før han på et senere tidspunkt meldte forholdet til AMK og politiet.

I sosiale medier har mannen skrevet; «ryker inn før [sic] hvertfall drapsforsøk».

I boligen lå samboeren alvorlig skadd, hun døde i det ambulansepersonellet forsøkte å berge livet hennes. Mannen kjørte selv til Modum politistasjon hvor han ble pågrepet ved midnatt.

Anonymisert

Vi velger å ikke gå ut med navn på mannen, av hensyn til pårørende (deriblant mindreårige barn). Dette er noe som kan forandre seg i framtiden, men per nå trår vi varsomt. Vi mener dog at det er vanskelig å ignorere mannens nære fortid, og ønsker derfor å trekke hans bakgrunn fram i lyset. 

Aktivist i Nordiske Motstandsbevegelsen

Mannen, som nå er siktet for drap, har tidligere vært sentral i Norges nazistiske miljø. Da den norske avdelingen av den Nordiske Motstandsbevegelsen ble dannet ble han tidlig utpekt til kontaktperson og redesjef for NMB på Østlandet. I rollen som redesjef avholdt han blant annet rekrutteringsmøter, og var ansvarlig for en aksjon rettet mot den greske ambassaden. Allerede i januar 2013 representerte 39-åringen den norske avdelingen i deres interne redaksjonsforum.

Grunnet bruk av narkotika og anabole steroider skal han ha mistet posisjonen som redesjef og blitt suspendert fra organisasjonen.

I august 2016 betalte han kontingent for 6 måneder som «aktivist» i NMB. Allerede måneden før deltok han på en offentlig markering i Strömstad, som en del av et samarbeid mellom svenske og norske nazister. Samme år deltok han også på aktiviteter i Gjøvik og Hamar. Deretter var han en stund mer anonym i nazistisk sammenheng, før han igjen reiste sammen med NMB til deres 1. mai-demonstrasjon i Kungälv 2019.

Vel hjemme etter demonstrasjonen skal han på nytt ha blitt suspendert etter å ha seksuelt trakassert andre medlemmer.

Ikke unormalt i nazimiljøet

Vold i nære relasjoner og «femicide» er et stort samfunnsproblem og vi mener selvfølgelig ikke at det kun er nazister som er utøvere av denne typen vold. Det er likevel bemerkelsesverdig hvordan et så lite miljø kan ha et så utbredt problem.

En av 39-åringens etterfølgere som redesjef i den nordiske Motstandsbevegelsen, Tommy Nyberg, er også dømt for vold mot en kvinne han hadde en relasjon med. I vårt naboland skriver AFA Stockholm om blant annet Wotan Stefan Linderholm, Anders Broberg, Edgar Mizera, Mattias Bäckvik og Anders Strand som alle står bak vold, seksuell trakassering og overgrep mot personer de har en relasjon til.

Vi anbefaler også våre finske kamerater Varisverkostos artikkel om Samuli Matilainen, Toni Hakulinen og Salla Silvennoinen.

Antifascistisk Aksjon Oslo