Categories
Minnedag

Glem aldri Benjamin Hermansen

I dag er det 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble knivstukket og drept av nynazistene Ole Nicolai Kvisler, Joe Erling Jahr og Veronica Andreassen. Denne dagen minner oss på hvor viktig det er å bekjempe fascistisk og rasistisk ideologi, handling og organisering.
Nazisme er farlig, nazisme dreper!

Boot Boys-medlemmene Kvisler og Jahr var aktive i nazigruppa som hadde sitt fotfeste i Bøler i Oslo. I løpet av 90-tallet hadde Boot Boys etablert seg gjennom å importere nazistisk skinheadkultur til Norge, og deres ideologi bestod av lite annet enn ren vold og hat. I 2000 forsøkte de å arrangere en offentlig demonstrasjon i Askim, og mellom 30–50 maskerte nazister utgjorde den kanskje største høyreekstreme samlingen i Norge i løpet av 00-tallet. Etter denne demonstrasjonen ble 9 nazister arrestert for blant annet å ha kjørt en stjålet bil med falske skilter. I Oslo ble det samtidig holdt en antinazistisk demonstrasjon med 15 000 deltakere.

I 2003 gikk Boot Boys sammen med Svenska Motståndsrörelsen og holdt aktiviteter som Den Norske Motstandsbevegelsen og Nasjonal Ungdom fram til sin oppløsning i 2007. I 2011 ble Den Nordiske Motstandsbevegelsen (NMB) lansert på ny. I 2016 ble en tilfeldig forbipasserende som ytret seg kritisk til NMB i Helsinki, sparket ned og drept av et medlem av organisasjonen. Året etter utførte medlemmer av NMB tre bombeangrep mot flyktningmottak og en syndikalistisk bokkafe i Göteborg.
Den nazistiske volden har ikke blitt borte.

Etter løslatelsen har Andreassen har byttet navn, og i følge Dagbladet har hun flyttet fra Oslo og forsøkt og legge fortiden bak seg. Jahr har så langt unngått offentlighetens søkelys. Kvisler derimot har på langt nær lagt nazismen bak seg. Mens han satt i fengsel holdt han nær kontakt med det norske og internasjonale nazimiljøet. Fire uker etter løslatelsen i 2013 dro Kvisler til Dalarna i Sverige sammen med kjente nazister NMB i Norge, for å delta på det interne arrangementet Nordendagene.
Året etter ble Kvisler personlig invitert til en nazistisk konferanse i Helsinki, hvor han deltok sammen med store deler av Nordens nazistiske bevegelse. Han har ikke dukket opp i NMB-sammenheng de siste fem årene, men det betyr ikke at han har sluttet med å være nazi. I dag er han gift og har barn, men har fremdeles kontakt med sitt gamle nazi-nettverk.

Glem ikke.

Antifascistisk Aksjon Oslo